≡ Menu

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam Adalah Agama Persekutuan. Rakyat dinegara ini perlu mengubah mentaliti yang menganggap agama Islam di Malaysia adalah agama rasmi sebaliknya ia merupakan agama Persekutuan yang telah termaktub di dalam Perkara 3 (1), Perlembagaan Persekutuan Malaysia.

Jangan menganggap Islam sebagai agama rasmi lagi kerana kedudukan Islam adalah tertinggi dalam negara. Bagaimana untuk kita meletakkan Islam sebagai suatu asas kenegaraan menjadikan Islam ini tunjang kepada negara, pembetukan dan perjalanan Malaysia.

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam Adalah Agama Persekutuan

Islam bukan agama rasmi, Islam adalah agama Persekutuan dan negara. Maka kita seharusnya meletakkan Islam di tempat yang tertinggi sebagai asas pemerintahan negara. Tidak kira sama ada pemimpin mahupun rakyat yang ingin membuat sebarang bentuk polisi atau tindakan, asas yang utama ialah meletakkan Islam dahulu.

Segala perkara yang tidak bertepatan dengan syarak dan Islam, seharusnya tidak dilakukan kerana Islam merupakan agama negara. Bukan sekadar bila ada majlis, panggil mufti untuk baca doa. Islam bukan hanya dalam bentuk ‘ceremony’, tetapi ia dalam bentuk yang lebih besar.

Mengikut sejarah sejak dahulu lagi, kemasukan bangsa asing ke tanah Melayu tidak sedikitpun menganggu kepada agama Islam. Islam bukan sesuatu yang baru, ia wujud sejak Tanah Melayu yang kemudiannya bertukar Malaya dan kini Malaysia.

Dari segi demografi orang Islam di Malaysia adalah sebanyak 60 peratus, dan perkembangan populasi menunjukkan orang Islam akan lebih meningkat pada masa akan datang. Jadi, ia bukan sesuatu yang pelik jika Islam ini sebagai agama negara kerana majoriti masyarakat di Malaysia merupakan orang Islam.

Kita wajib mempertahankan dan memastikan bawasanya Islam sebagai agama negara kerana itu merupakan agenda setiap individu. Usah sesekali memberi ‘muka’ pada sesiapa sahaja sama ada orang Islam atau bukan Islam yang mempertikaikan kedudukan agama Islam di Malaysia.

Sebenarnya ramai di antara penduduk di Malaysia ini beranggapan bahawa Islam hanya sekadar untuk tujuan upacara rasmi sahaja. Oleh kerana banyak pihak yang gagal memahami kedudukan dan kedaulatan Islam dari perspektif yang sebenar berteraskan perlembagaan, maka Islam mengikut kepada angin politik.

Perlembagaan Persekutuan telah menetapkan dalam Perkara 3 (1) bahawa agama Islam merupakan agama Persekutuan, dan tidak ada kepada penggunaan perkataan rasmi (official religion). Islam sebagai agama Persekutuan sudah meletakkan ia di tempat yang tertinggi, dan janganlah kita menurunkan tarafnya kepada agama rasmi.

Sekali lagi ditekankan bahawa Islam mempunyai kedudukan yang tinggi dalam negara kita Malaysia. Oleh itu sama-sama kita singkirkan kepercayaan agama Islam sebagai agama rasmi untuk majlis keraian sahaja.

Lihat juga kupasan lain ISLAM SEBAGAI AGAMA PERSEKUTUAN
JOM HAYATI AJARAN ISLAM DALAM AL-QURAN
{ 0 comments }

Chelsea Benam Manchester United 4-0

Chelsea Benam Manchester United 4-0

Chelsea Benam Manchester United 4-0

Chelsea Benam Manchester United 4-0

Chelsea Benam Manchester United 4-0

Chelsea Benam Manchester United 4-0 | Tahniah buat the Blues Chelsea kerana berjaya mencipta kemenangan besar ke atas pasukan yang mempunyai barisan ramai pemain mahal dunia iaitu Manchester United. Lebih mengharukan adalah apabila Mourinho Dimalukan Di Stamford Bridge, Chelsea Menang 4-0.

Kunjungan Jose Mourinho ke Stamford Bridge menjadi mimpi ngeri buatnya selepas Manchester United terpaksa berdepan dengan kekalahan di tangan Chelsea dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris, Ahad malam. Memang ianya akan menjadi igauan buat Jose Mourinho dan Man United.

Ia merupakan perlawanan pertama bagi Mourinho di Stamford Bridge sejak beliau meninggalkan pasukan itu akhir tahun lalu. Bukan satu, tetapi empat gol diraih Chelsea sebagai pasukan tuan rumah. Sudah pasti keputusan ini sangat menggembirakan hati semua peminat tegar mereka.

Ia merupakan hasil jaringan Pedro Rodriguez pada minit pertama, diikuti Gary Cahill (21'), Eden Hazard (62'), dan N'Golo Kante (70'). Kekalahan teruk membuatkan Manchester United terus jauh untuk mencapai kemenangan dalam Liga Perdana Inggeris.

Terdahulu, kelab Red Devils ini terikat seri dengan Stoke City 1-1 dan Liverpool 0-0. Manchester United sedang bertungkus lumus untuk mencipta kemenangan sebenarnya. Entah di mana silapnya, barisan pemain mereka seakan gugup apabila beraksi di gelanggang lawan.

Jauh berbeza dengan Chelsea, pasukan di bawah pengurus Antonio Conte ini terus cemerlang menerusi kemenangan di atas Hull City 2-0 dan Leicester City 3-0. Ternyata Antonio Conte telah berjaya membawa Chelsea ke landasan sebenar dengan mencipta kemenangan demi kemenangan.

Kemenangan di Stamford Bridge meletakkan Chelsea di tangga keempat liga dengan 19 mata, manakala Manchester United dengan kedudukan ketujuh, menyaksikan perbezaan lima mata. Semoga momentum kemenangan ini akan dapat terus dikekalkan untuk melonjakkan diri ke kelompok teratas liga perdana Inggeris.

Buat Jose Mourinho, silalah anda membuat percaturan yang lebih baik untuk menyelesaikan kemelut prestasi anak buah kamu. Sememangnya pasukan Manchester United telah mempunyai barisan pemain baru dan lama yang telah mantap.

Sekali lagi tahniah buat Antonio Conte serta kesemua pemain Chelsea kerana telah berjaya mengalahkan Man United dengan jumlah jaringan yang besar ini. Chelsea Benam Manchester United 4-0.
{ 0 comments }