≡ Menu

Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres

Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres

Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres

Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres

Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres

Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres | Kejadian malang sememangnya sering berlaku di negara kita di masa ini. Dinasihatkan agar pengguna-pengguna jalan raya agar berhati-hati di jalan raya terutama semasa musim cuti perayaan.

Kita semua berasa amat dukacita dengan makluman berita kehilangan nyawa dalam tragedi kemalangan bas di Pagoh pada awal pagi Sabtu semalam. Kita semua turut bersimpati kepada mereka yang telah kehilangan ahli keluarga tersayang dalam tragedi yang memilukan ini.

Semoga Allah S.W.T berikan semangat serta kekuatan kepada mereka yang sedang berkabung. Mari kita mendoakan agar kesemua mereka yang cedera supaya pulih sepenuhnya. Kita semua mempunyai tanggungjawab untuk memastikan supaya tidak berlaku kecelakaan atau kehilangan nyawa apabila berada di jalan raya.

Pada kejadian awal pagi Sabtu ini, bas ekspres yang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur dari Johor Bahru terjunam ke dalam curam dan merempuh benteng konkrit terowong di Kampung Jayor di Kilometer 137.3, Lebuhraya Utara Selatan arah utara dekat Pagoh.

Polis mengesahkan bas ekspres yang terjunam dekat Kampung Jayor sini dan membunuh 14 orang bergerak pada kelajuan yang tinggi semasa kejadian. Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Azman Ayob berkata, bas Alisan Golden Coach sedang dalam perjalanan dari JB Sentral ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Kuala Lumpur.

Pemandu bas hilang kawalan kenderaan sebelum terjunam pada ketinggian 10 meter dari tebing di KM137.2 Lebuhraya Utara-Selatan. Bas itu merempuh benteng konkrit di tebing itu. Kemalangan itu mengorbankan 13 orang di tempat kejadian manakala seorang lagi mangsa disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) di Muar.

Mereka yang maut terdiri daripada enam lelaki, tujuh wanita dan seorang kanak-kanak. Mayat telah dihantar ke HPSF untuk bedah siasat. 16 penumpang lain yang mengalami kecederaan ringan dan teruk juga telah dihantar ke HPSF untuk rawatan.

BERIKUT merupakan senarai 14 mangsa yang maut dalam kemalangan di Kilometer 137.3, Lebuh Raya PLUS, arah utara, berhampiran kawasan rehat dan rawat Pagoh, dekat sini, awal pagi Sabtu.

Senarai itu disahkan oleh Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah Muar ASP Suhaimi Ahmad. Menurut beliau, seramai 11 warga tempatan (lima lelaki, enam perempuan), dua wanita warga Singapura serta seorang lelaki lagi belum dikenal pasti, maut dalam nahas tersebut.

Senarai mangsa maut kemalangan:

1. Mohd Hisham Wahab (Malaysia)

2. Nor Saidatul Akmal Idris (Malaysia)

3. Norfazillah Abu Bakar (Malaysia)

4. Jasmine Kaur (Malaysia)

5. G. Pala (Malaysia)

6. V. Renugah (Malaysia)

7. Nur Amira Izzaty Mohd Razip (Malaysia)

8. Abdullah Hadi Yusof (Malaysia)

9. Wong Koh Chan (Malaysia)

10. Zakeer Zubir (Malaysia)

11. Nur Natasya Zahara Zakeer (Malaysia)

12. Au Poi Kiew (Singapura)

13. Hamimah Mamo (Singapura)

14. Lelaki (identiti tidak dikenali)

Lagi sekali diucapkan salam Takziah Buat Keluarga Mangsa Nahas Bas Ekspres.
{ 0 comments }