≡ Menu

Kesan Sampingan Baja Organik dan Baja Kimia

Kesan Sampingan Baja Organik dan Baja Kimia

Kumbang Badak

Kesan Sampingan Baja Organik dan Baja Kimia

Kesan Sampingan Baja Organik dan Baja Kimia

Kesan Sampingan Baja Organik dan Baja Kimia. Penggunaan baja organik ataupun baja kimiatetap akan ada kesan sampingan yang timbul. Walaubagaimanapun segala kesan sampingan ini akan dapat dikawal dengan baik jika kita mengamalkan sikap berhati-hati dalam mengendalikan proses pembajaan tanaman. Jika kita mahukan hasil tanaman yang bermutu tinggi dan mempunyai hasil yang sangat memuaskan maka harus kita pandai mengendalikan proses pembajaan

Kesan Sampingan Baja OrganikKesan sampingan adalah bergantung kepada jenis baja organik yang digunakan. Disebabkan sifatnya yang melepaskan nutrien secara perlahan, tumbuhan lain yang berada di sekitar seperti rumpai akan turut mendapat kebaikan. Rumpai akan tumbuh subur dan seterusnya mengganggu tanaman.

Baja organik yang banyak mempunyai kesan sampingan adalah baja organik yang berunsur najis atau tinja haiwan sebagai contohnya baja tahi ayam. Ini adalah kerana baja tahi ayam menjadi perumah kepada parasit dan musuh tanaman iaitu kulat dan fungus.

Ciri-ciri baja tinja haiwan juga menyebabkan tanah menjadi panas dan boleh merosakkan akar. Keadaan ini meningkatkan lagi serangan kulat kepada pokok tanaman pertanian. Selain itu juga baja tinja haiwan juga meningkatkan risiko kehadiran kumbang tanduk.

Kesan Penggunaan Baja Kimia BerlebihanBaja kimia dihasilkan daripada sumber yang tidak boleh diperbaharui dan ini memberi kesan jangka masa panjang kepada alam sekitar. Peladang juga tidak dapat menghasilkan sendiri baja kimia menyebabkannya terpaksa sentiasa bergantung dengan sumber luar untuk pembajaan dan ini akan melibatkan kos tambahan yang tinggi.

Memandangkan baja kimia tersedia dalam bentuk yang dapat diserap terus, masalah terlebih baja boleh berlaku seterusnya membunuh tanaman kita. Nutrien dalam baja juga cenderung untuk larut lesap ke dalam tanah sehingga tidak tercapai oleh akar pokok dan seterusnya mencemarkan air bawah tanah.

Bukan itu sahaja, penggunaan baja kimia secara berterusan berisiko untuk membentuk sisa toksik seperti arsenik di dalam tanah. Penggunaan berterusan juga menyumbang kepada perubahan pH tanah dan memberikan kesan negatif kepada tumbuhan.
{ 0 comments }